2007. október 20.

Dark Horse Presents - online

Az amerikai Dark Horse kiadót remélhetőleg nem kell bemutatnom senkinek itt, de ha mégis, röviden:

1986-ban alapította Mike Richardson, képregénybolt-tulajdonos - aki a '80-as évek közepére elvesztette minden hitét az akkoribban publikált "mainstream" populáris képregények "üzeneteiben". Az átlagosnál gyengébb színvonal, a 2 nagy kiadó (Marvel vs. DC) állandó civakodása, pereskedése, a piac uralmáért kialakult "mennyiség-minőség", ami végülis totál csődbe taszította az egész képregényipart a '90-es évek végére (sajnos én már csak tudom).
Az első DH kiadvány a pulp feeling-es Dark Horse Presents első száma, ami egy fekete-fehér nyomásos képregény antológia volt. 3 folytatásos képregény minden hónapban, az akkori "underground" és képregényes "szupersztárok" lelkes közreműködésével.
Csak néhány név és cím a korai évekből: Frank Miller (Sin City), Mike Mignola (Hellboy), Stan Sakai (Usagi Yojimbo), Sergio Aragonés (Groo), Neil Gaiman (Murder Mysteries), Will Eisner (The Escapist), stb., de egyik szintén korai kiadványuk, az Alien filmek képregényes feldolgozása is frissen hatott az akkori "superhero blabla" kiadványok között.
Nekem volt szerencsém majdnem az elejétől (1988 -től) végig kísérni az elején még kis kiadónak számító cég forradalmi és díjnyertes kiadványainak népszerűségét, csúcsra törését. Mára a harmadik legnagyobb képregénykiadó, szorosan a Marvel és a DC mögött.
Sajnos igen sok DH képregényem elenyészett az 1998-as Magyarországra való költözésem során, de máig büszke vagyok a korai Alien, Hellboy és Star Wars DH gyűjteményemre.

Idén ősszel ismét forradalmi lépésre szánta el magát a kiadó. Újraindította az azóta megszűnt Dark Horse Presents képregény antológiát - online. Mondjátok: "De hisz van ilyen már a Marvel kiadó honlapján évek óta..." - ami igaz, viszont a Marvelnél csak korábban nyomtatásban már megjelent képregények vannak a honlapon feltüntetve. A www.myspace.com/darkhorsepresents interaktív (online társasági hálózat - hasonló mint az iwiw itthon) oldalán megjelenő 3 folytatásos képregény minden, csak nem másodrangú. Természetesen ingyenes, olvasóbarát az oldal.

Íme a köszöntő:
"MySpace and Dark Horse Comics have teamed up to bring a historic comic book experience online. For years, the name Dark Horse Presents has been synonymous with new visions from top talent. Now, DHP is reborn as MYSPACE DARK HORSE PRESENTS! MDHP will feature the best writers and artists in comics creating original work – all for free, and exclusively on MySpace.Upcoming issues will include Mike Mignola, Rick Remender. Steve Niles, Tony Millionaire, Peter Bagge, Ian Edginton, D'Israeli, Conan, The Goon, and more. You’ll also witness the debut of brand new talent -- all discovered on MySpace. Come back every month for premiere comics you won’t find anywhere else – only on MYSPACE DARK HORSE PRESENTS!"

Jelenleg a 3. számig lehet olvasni, a 4. kiadás november 7- én jelenik meg.

Cheers,
Fabe ( talán még MKA tag:)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

a leghosszabb poszt versenyünkbe a nevezését elfogadtuk.

Köszönettel:
a BLOGOSZ szerkesztôsége

Szabó Jenő írta...

hű ez de fincsi

Gáspár Tamás írta...

Köszi Fabe, ez tényleg elég vaddisznó! :)

Szabó Jenő írta...

Nem hiszem el, hogy nincs RSS feedje. Ki fog November 7-én figyelmeztetni a következő számra?