2008. február 22.

Pályázat szerzői képregények támogatására!

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége a 4. Magyar Képregényfesztivál alkalmából ösztönözni kívánja szerzői kiadású képregények megjelenését.
Tudjuk, hogy sokan vannak, akik szabad idejükben rajzolnak képregényeket, és szívesen megmutatnák a nagyközönségnek, ám nincsenek tisztában egy kiadvány elkészítésének a módjával. Bár egy kis példányszámú füzet nyomdai költsége nem magas, egyeseknek még ennek az összegnek az előteremtése is gondot jelenthet, illetve gyakorlatlanok nyomtatott kiadványok előkészítésében. Ajánlatunk a kiadványok nyomdai költségének a meghitelezésére, a kiadványok nyomdai előkészítésére, nyomdába adására és a fesztivál helyszínére történő kiszállítására irányul.

Három ilyen kiadványt áll módunkban kölcsönnel megtámogatni, fejenként maximum 50 ezer forinttal, amely összeget a szerző a fesztiválon törleszt. A kiadvány eladásából származó bevételnek a hitel összegét meghaladó részével a szerző szabadon rendelkezik. Az esetlegesen megmaradt példányok terjesztésében a szövetség tagjai segítséget nyújtanak.

Pályázni lehet akár kész képregénnyel, akár tervezettel. A kiadványban lehet akár egy, akár több képregény, azonos vagy különböző alkotóktól.

A pályázaton bárki részt vehet.

1) A kiadványok technikai paraméterei
Példányszám: 200
Színmélység: fekete-fehér
Méret: 160×236 mm, álló
Kötészet: irkafűzés
Oldalszám: 24 oldal belív + 4 oldal borító
Papír minősége: belív: 80 g offset, borító: 115 g matt műnyomó
A kiadvány digitális technikával készül.
Minta: a Nero Blanco Comix 1. száma, de hasonlóak hozzá a Panel és a Buborékhámozó füzetek is.

2) A pályázathoz benyújtandó adatok és dokumentumok
- Pályázó(k) neve
- Képregény címe
- Kész képregény esetén a teljes képregény, képernyő-felbontásban (72 dpi), jpg formátumban
- Készülőben lévő képregény esetén szinopszis (doc formátumban) és egy mintaoldal (72 dpi, jpg)
- Ha a kiadvány több alkotótól is tartalmaz munkákat, valamennyiüktől kérünk mintaoldalt.
Határidő: 2008. március 9.
A pályázatokat Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöksége egy héten belül bírálja el és azonnali hatállyal értesíti a nyerteseket.
A pályázatokat az info(KUKAC)kepregeny(PONT)info e-mail címre kérjük elküldeni.

3) Pályázati feltételek
- Csak eredeti, máshol még nem publikált képregényekkel lehet pályázni.
- Csak saját munkákkal lehet pályázni, fan-art jellegű, más védjegyét képező figurát ábrázoló, utánzó vagy közvetlenül parodizáló képregényekkel nem.
- A képregények tartalmára a Magyarországon hatályos törvények érvényesek.
- A rajzok készülhetnek bármilyen technikával, de számolni kell azzal, hogy a kiadvány fekete-fehér.
- A képregény stílusa szabadon választható, minden megkötés nélkül.
- Csak magyar nyelvű képregényekkel lehet pályázni.

4) Szerzői és kiadási jogok
Valamennyi képregény szerzői joga az alkotók kizárólagos tulajdona. Technikai okokból a kiadványok kiadója a Magyar Képregénykiadók Szövetsége lesz, ám a kiadási jogot csak erre az egy alkalomra gyakorolja. Esetleges utánnyomás esetén az alkotók szabadon választhatnak más kiadót, és digitális állományként megkapják a nyomdakész kiadványt is.

5) A kiadás folyamata
A kész képregények leadását április 30. körüli időpontra kérjük tervezni, tehát körülbelül másfél hónap áll majd az alkotók rendelkezésére.
A kiadványokra a Magyar Képregénykiadók Szövetsége kér ISBN számot, a nyomdai számlát a szövetség rendezi. A nyomdai előkészítést a szövetség által kijelölt személy végzi el.
Az alkotók kötelesek a nyomdai előkészítést végző által megjelölt időben, minőségben és formátumban leadni a képregényeket. Nyomdába adás előtt az alkotók PDF formátumban tekinthetik meg a kiadványokat. Az alkotók ekkor nyilatkoznak arról, hogy elfogadják a kiadás feltételeit.
A folyamat összes részletét időben közöljük az érintettekkel.

6) A kiadványok átadása és átvétele
Az elkészült kiadványokat a Magyar Képregénykiadók Szövetsége a fesztivál nyitónapján szállíttatja a fesztivál helyszínére. A szerző nyitáskor veheti át a kiadványokat és foglalhatja el a számára kijelölt árusító helyet.
A hitel rendezése a fesztivál időtartama alatt bármikor megtörténhet, de legkésőbb a zárás előtti órában. A szükséges formaságokat és részleteket időben közöljük az érintettekkel.

7) A pályázat eredményessége
A Magyar Képregénykiadók Szövetsége fenntartja magának a jogot, hogy legfeljebb három vagy annál kevesebb pályaművet részesítsen támogatásban, illetve a feltételeinek és elvárásainak megfelelő pályaművek érkezése hiányában eredménytelennek nyilvánítsa a pályázatot.

Nincsenek megjegyzések: