2009. február 24.

KKK 02.26.

A Képregény Kedvelők Klubjának következő találkozójára február 26-án, csütörtökön este 6-kor kerül sor a kArton galériában (V. Alkotmány utca 18). A téma "Egy képregény 24 órája". A házigazda Kiss Ferenc kérdezi az Angoulême-i képregényfesztiválhoz kapcsolódó 24 órás rajzolás magyar résztvevőit, Vincze Nórát, Zabos Csabát és Hromkó Istvánt.

Zorro update: A rendezvényen Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke is tiszteletét teszi és mesél a 24 órás képregényrajzolás történetéről, valamint jómagam is megjelenek majd pár doboz sörrel.

Továbbá a hírt az alábbi kis firkálmánnyal egészíteném még ki, amit anno Kiss Feri 50. születésnapjára szerettem volna átadni, de úgy ítéltem meg, hogy (idő hiányában) kissé hevenyészettre sikeredett, így egy aktuális posztra vártam csak, hogy azért ne legyen végleg az enyészeté...

2009. február 21.

Drótmadár


Az 5. Magyar Képregény Fesztivál hírdetéséhez készült illusztráció.

2009. február 19.

Az Első Katonai Képregény Pályázat

A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Írószövetséggel és a Magyar Képregénykiadók Szövetségével közösen pályázatot hirdet katonai témájú művek készítésére. Irodalmi művekkel immár 44. alkalommal, képregényekkel azonban most először lehet pályázni.

Az Első Katonai Képregény Pályázat kiírásából:
A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Képregénykiadók Szövetsége a szerződéses haderő megalakításának 5. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet képregényalkotók számára három kategóriában.
1. kategória. Képregény-csíkok (comic strip). minimum három darab, 3 képkockából álló képregény-történet.
2. kategória. Egy oldalas képregény
3. kategória. Több oldalas képregény: 2-5 oldalból álló képregény-történet.
A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Képregénykiadók Szövetsége a kiemelkedő pályamunkákat az alábbi pénzdíjakkal (bruttó összeggel) jutalmazza.
1. kategória: 1. helyezett: 60 000 Ft
2. helyezett: 40 000 Ft
3. helyezett: 30 000 Ft
Különdíjak: 10 000 – 30 000 Ft
2. kategória: 1. helyezett: 60 000 Ft
2. helyezett: 40 000 Ft
3. helyezett: 30 000 Ft
Különdíjak: 10 000 – 30 000 Ft
3. kategória: 1. helyezett: 180 000 Ft
2. helyezett: 120 000 Ft
3. helyezett: 90 000 Ft
Különdíjak: 30 000 – 60 000 Ft
A pályázatok beadására az alkotók postai és elektronikus lehetőség közül választhatnak.
A határidő mindkét esetben 2009. szeptember 15., azonban az elektronikus leadást választóknak 2009. augusztus 15-ig jelentkezniük kell a Magyar Képregénykiadók Szövetségénél az info@kepregeny.info címen.

Részletes kiírás és további információ az MKSZ oldalán.

Emerson interjú

Az Emerson & Tsa. megjelenésének kapcsán készült velem egy interjú, ami a Zoom.hu-n olvasható.

2009. február 18.

Horváth Henrik



"Idei első frissítésemet Tikos Péternek köszönhetjük. Ha nem keres fel a napokban, ki tudja, mikor veszek erőt magamon. Na de elmagyarázom: kb. egy hete kaptam Tőle egy üzenetet, amiben megkért, hogy a Magyar Képregény Akadémia blogján indított Portrék sorozaton belül mutatkozzam be én is.
Magyarul, írnom kellett volna magamról érdekeset. Próbáltam, de nem jártam sikerrel. Az alapvető információkon kívül nem nagyon jutott eszembe semmi értelmes. Pedig érthető volt a kíváncsisága: Ki lehet ez a suttyó, aki mindig kötözködik?"



A legendás munkabírású Henrikről köztudott, hogy tetovál, fest, képregényeket rajzol, színez, kihúz és emellett nagyszerű családapa. Kislánya, Lilla, valamint zoli79, Dilibogyó, Vass Ricsi, Tomster, Weapon X, Chavez, Kendra, Geek, kislaci, Kurt Avery Belcher és Matheika Gábor írták meg a véleményüket róla itt.

2009. február 15.

Valentin nap

Tegnap bizonyára mindenki kitombolta a kereskedelmileg elvárt legőszintébb érzelmeit.

2009. február 14.

Kozmikus állatkert

Korábban bemutattam az előzőt - most elkészült a harmadik kötet borítója is.

2009. február 12.

NO comment

2009. február 11.

Egyperces Hellboy

A gyerekkori ökörködéseimet leszámítva, nemrégiben elkészítettem életem első fanart képregényét, ami véletlenül nem Batman.

2009. február 6.

Hromkó István

A 24 órás képregénymaraton egyik, azt Museum című, 24 oldalas képregényével sikeresen teljesítő magyar résztvevője a skarface néven is ismert Hromkó István volt. István kérésemre összefoglalta pár mondatban eddigi munkásságát.


"Budapesten lakom. A szakközépiskolát Budapesten végeztem, valamint a grafikus szakmát is itt szereztem meg. Jelenleg hetente utazgatom, ugyanis a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán vagyok harmadéves, a rajz- vizuális kommunikáció tanári szakon. Már kisiskolás koromban rajongtam a képregényekért: X-men, Pókember Bosszú angyalai... sőt, rajzoltam is. Sajnos ezek a munkák eltűntek, pedig biztosan befutottam volna velük :)
Szóval gyermekkoromtól rajzolok képregényeket, de a nagyközönségnek bemutatott első munkám a Falanszter volt. A 2008-as Avana pályázatra adtam be, és sikeresen elcsíptem vele a második helyezést."



"Ezek után jött a 38 kaliber. Ezt én írtam, rajzoltam, sokszorosítottam (kis segítséggel) és tűztem, valamint terjesztettem. Mivel szerencsém volt, és a sokszorosítás nem került pénzbe, ezért ingyen adtam azoknak, akik igényt tartottak rá. Volt még pár kisebb, rövidebb melóm, de a világhírnév még várat magára egy picit."



"A 24 órás képregénybe a haverommal, Szigeti Árpáddal neveztünk be, a buli kedvéért. Na jó, akkor még azt hittük, van valami nyeremény is. Később megtudtuk, hogy tét nélküli, de akkor már kíváncsiak voltunk, hogy sikerülni fog-e a megmérettetés. Szerintem sikerült. Azért a művemmel nem vagyok teljesen megelégedve, sajnos nem alakult minden úgy, ahogy terveztem, de a lényeg, hogy sikerült befejeznem."



István blogja itt tekinthető meg.
A képek a következő művekből származnak: Kívánság kút, Falanszter, 38 kaliber, Museum.

2009. február 5.

lagzi strip

nyári képregényes melóm. klakk a képre.

2009. február 4.

Minilógás

Most jön az, hogy Matyi már rég ismeri, csak nem merte posztolni... :)
Szerintem – és főleg a technikával való finom ismerkedés fényében – szuperjó! (Érdemes eredeti méretben nézni.)


Plusz videó – nekem Graphit jut róla eszembe, nem tudom, miért. (Mellesleg ez a kedvenc Piaf számom.)

Kultyúr* mixin’


Turntable kultúra és képregény: Nincs a kettő között sok kapcsolat ugyan, de jól passzolnak egymáshoz. Mindkettőben olyan felsorolások és ritmusok vannak, amelyek valahol mégis hasonszőrűvé teszik szegről-végről a kettőt. Ami miatt posztolok ezügyben, az Dj ZedVantz legutóbbi mixe, amit egy stílusos képregényes lemezborítóval tettek közzé a Rhythm Incursionson (a korábbi Turntable jazz mixét is ajánlom, képregényes vonatkozástól függetlenül). Tudom, volt már sokkal korábban hasonló, de ez a cucc fresssh (jó, mondjuk már 1 hónapos...)

*Gyula ©

enjoy!

2009. február 3.

5000

Bocsi, ha nem tartozik ide


Helló, helló. A Conceptart.org-on szoktam mostanság indulni karaktertervezési heti mókában, az e heti téma szupergonosz önarckép volt, és eztet csinálgattam rá. Gondoltam, érdekes lehet.

A ConceptArt.orgon a többi induló munkája is megtekinthető.

2009. február 1.

Interjú Graphittal

Elég nagy érdeklődés övezte az immár harmadik alkalommal megrendezett 24 órás képregényrajzolást, amin idén először magyar szekció is részt vett. Az MKA színeiben induló Graphitnak tettem fel néhány kérdést a frissen szerzett tapasztalatairól.

Először is gratulálok a képregénymaraton sikeres teljesítéshez és a kész anyag színvonalához! Hogy vagy? Sikerült már kipihenni magad?
- Nagyjából igen.
Mivel készültél a versenyre? Nagyobb kávé- és energiaital-raktárkészlettel?
- Különösebben nem készültem, pechemre vasárnapról hétfőre is akadt egy sürgős munka, így kipróbálhattam az éjszakázást. Egyébként ez elég gyakran előfordul velem, főleg azért, mert éjjel jobban szeretek dolgozni. Szóval a készülés annyi volt, hogy hétfő este fél tizenegytől aludtam másnap délig.
Hogy bírtad? Volt holtpont, mikor úgy érezted, kész, feladod?
- Nem, holtpont nem volt. Egyedül egy kis megtorpanás, mikor Zorro úgy döntött, hogy félbehagyja (szerk: az öt hazai indulóból végül hárman értek célba). Addig jobban működött, mert Skype-on tartottuk a kapcsolatot, és körülbelül egyforma tempóban is haladtunk. Próbáltam egy ideig győzködni, hogy folytassa még, hisz nincs tét, de hiába. Mindenesetre szerintem nagyobb lett volna az öröm, ha õ is befejezi az egészet. Sajnáltam, hogy feladta. Én eleve úgy indultam, hogy annyit rajzolok, amennyit sikerül, de az jó legyen - mivel nem volt tét.
Nem volt tét? Tehát nem lettél volna csalódott, ha csak 17 oldalt teljesítesz? Vagy kilencet?
- Mondjuk, tíz alatt csalódott lettem volna. De például, azt hiszem, a 17 oldal, plusz első-hátsó borító fázisnál - mikor a fickó fekszik, mellette a kép -, nagyon gondolkodtam, hogy ez így is elég kerek, megyek aludni.
Átgondoltad előre, hogy fogod csinálni, volt kész stratégiád?
- Stratégiának azért nem nevezném. Inkább ötletek. Próbálgattam karaktereket rajzolni skicc nélkül, meg egy-két képsort, amit kis átalakítással bármilyen sztoriba be lehet illeszteni. De ennek ellenére mikor kiírták, hogy annyi a megkötés, hogy múzeumban játszódjon, elég rendesen leblokkoltam. Szerintem ez elég statikus téma. Egyébként látszik az alkotásokon, hogy zömében mindenki valami rablásos cselekményt választott, hogy legyen egy kis akció.
Volt bármilyen segítséged?
- Zorro segített egy-két képet találni a neten, és persze a feleségem is támogatott, ameddig ébren volt. Meg hát ő főzte a vacsorát.
Milyen technikával, milyen eszközökkel dolgoztál?
- Digitalizáló táblát használtam.
Most látom csak, hogy Macen dolgozol.
- Ez nem igazi Mac, csak van egy fajta, ami fut PC-n, az van feltelepítve. Nekem se teljesen világos, de jobban funkcionál, mint a Windows. Photoshopot használtam. Semmi extra brush. Az alap kör alakú ecsetet kicsit összenyomtam, hogy függőleges irányban vastagabb, vízszintesen kicsit vékonyabb vonalat húzzon. Alapból a nyomásérzékenység is be volt kapcsolva, de az is csak a vonalvastagságra.
Ha balkezes vagy, hogy-hogy a jobb oldalon tartod az egeret?
- Ezt még nem sikerült megfejtenem, de az ollót és az egeret csak jobb kézzel tudom használni, ezen kívül minden mást ballal csinálok. Hasznos, mert egyszerre tudom használni az egeret meg a tollat.
Ezen a képen (felső fotó) egy szürkés háttérre rajzolsz rá feketével. Használtál layereket?
- Amelyik rajz jól sikerült, és többször nem változik a kamera nézőpontja, akkor időnyerés céljából egy új layeren megrajzolom a változást, és kitakarom a régi rajzról a felesleget. Ezt inkább a rajzfilmeknél alkalmazzák, rétegrebontásnak nevezik.

Milyennek értékeled a saját munkádat és a többi indulóét, persze amit sikerült megnézned?
- A többiek munkájából kitűnik, hogy külföldön azért más színvonalon van a képregényrajzolás. Sok jó munkát láttam. Meglepő módon a sajátommal is meg vagyok elégedve. 90%-ban olyan lett, mint ahogy elképzeltem.

A szintén résztvevő Jouvray Jérôme képregényében a tiédhez kísértetiesen hasonló a kezdés.
- Azt nem állítottam, hogy eredeti az ötletem, viszont ő inkább a humor felé tolta az eseményeket. A rajzai… erre mondtam, hogy egyszerűen profik: nincs vonalkeresgetés, karakterelrajzolás stb. Az indulók közül a Boulet nevü rajzoló az egyik kedvencem.
Szerencséd volt a határidő kitolásával.
- Az ilyen dolgokat sosem tartom fairnek, de rutinból tudom, hogy mindig van egy utolsó utáni határidő. Szerintem - mivel különösebb tét nem volt - inkább az volt a cél, hogy minél több munka elkészüljön. Egyébként valóban sokszor elérhetetlen volt az oldal túlterheltség miatt.
Egyszeri alkalom volt, vagy kipróbálod máskor is?
- Hangulat kérdése, de most, így hirtelen inkább azt mondom, hogy nem. Azt az egy következtetést azért levontam, hogy egy nap alatt nagyjából annyi képregényt rajzoltam most meg, mint eddig egész életemben.

Update: Az interjút már a Képregény.neten is megtaláljátok.