2010. május 30.

Képregényfigurákkal reklámozzák a szegedi kajak-kenu Világkupát 3. rész

Záró epizódjához érkezett a Szállítók Újratöltve kampányt bemutató videósorozat, s mivel a Szállítók szállítottak, Szegeden is teljes a happy end. Remélhetően az eseményhez létrehozott flashes mikrosite egy ideig még elérhető lesz, ahol nagyobb méretben is megtekinthetők a reklámok grafikai elemei, melyekből néhányat most a poszthoz is csatoltam. A mind ATL eszközökön (billboard, járműreklám), mind online rendkívül intenzív kampánnyal kapcsolatban számomra bosszantó hiányosság, hogy a sajtóanyagokban egyszer sem említik meg az alkotót, Németh Leventét (a videóban Kovács Katalin is nemes egyszerűséggel csak "lesrácozza").


Lakatos interjú a Könyvesblogon


Valószínűleg Lakatos István sosem volt igazán az MKA tagja, így hiába is szerezte az idei két Alfabéta-díja közül az egyiket a Pinkhell oldalain publikált képregényével, úgy tűnik, ez se neki, se másoknak nem jelent sokat. Én is csak nagyon halkan, valahol egész hátul éreztem azt, amikor a Fesztiválon színpadra hívták átvenni a Vasárnapért járó oklevelet, hogy "győztünk". Ugyanakkor egyértelműen része volt abban, hogy a Pinkhell 6 az Év Antológiája legyen, az ő oldalai nélkül - nem csupán szó szerint - kevesebb lett volna a lap. István számára azonban kétségkívül volt egy, a díjaknál is fontosabb dolog a múlt heti Képregényfesztiválon: az első önálló kötetének találkozása a nagyközönséggel, a rajongókkal. A Lencsilány megjelenése és a díjeső után Hamlet készített vele egy - talán csak a kívülállók számára meglepően - borongós hangulatú interjút, amit egy inkább rajongói kommentre hasonlító rövid elemzés követ.

2010. május 27.

Mort Drucker Film www.schoolism.com

2010. május 26.

ökokomik


Időközben befejeztem ezt a képregényt, amely elsősorban weben lesz látható, de kijön nyomtatásban is. Amint aktuális időpontokat fogok tudni, akkor mondom, hogy merre lesz látható :) Megjegyezném, hogy a képregény indulásánál Jenoe is közreműködött.

2010. május 25.

6. Magyar Képregényfesztivál - Sajtószemle (frissítve)


Az eddig megjelent beszámolók alapján úgy tűnik, az MKF-ről ugyanazok írnak, és nagyjából ugyanazt, mint az utóbbi években. És, habár belülről kellemesnek tűnt a feszt (fényképes beszámoló hamarosan), minden bizonnyal vannak itt dolgok, amin változtatni kellene.

(Fotó: Index - Nagy Attila)

Képes beszámoló a 6. Magyar Képregényfesztiválról

Nyitáskor hosszú sor kígyózott a Gödör bejárata előtt.
Propagandaokokból lehagytuk a kép jobb oldalát, ahol látható volt egy másik, a Gödörből kifelé kígyózó sor is. Ebben azok álltak, akik csak az ajtóban szembesültek az 500 Ft-os beugróval.

Kétharmados MKA többség a teraszon.
Geek, Cserkuti Dávid és Fabe nem veszik komolyan Tondora Judit dohányzás elleni érveit. Szabó Jenő elsunnyogja a dolgot.

Kordej, Kordejné, Graphit és Kopeczky Csaba is személyes élményekkel rendelkezik az egykori jugoszláv képregénypiacról.
Geek durcás, egyedül ő rekedt kívül a szerb-horvát diskurzuson...

...így amikor Igor Kordej megfenyegeti, hogy a farzsebében rejtegetett bajonettel vesz elégtételt Marvel karaktereket ábrázoló pólójáért, lelkesen bólogat. Tikos őrmester nyugodtan néz a kamerába: itt már túl vannak a horvát-magyar gárda megalapításán.

Egyszemélyes sajtópáholy, avagy akasztják a hóhért
Csacso in eksön.

"KÉPREGÉNYHULLÁM! KÉPREGÉNYÖZÖN!!
KÉPREGÉNYÁRADAT!!!" "Képregényfesztivál."
A Réz András által feltüzelt tömeg már épp indult volna megrohamozni a TV székházat, de Bayer Tóni egy-két jól eltalált mondattal mindenkit visszaültetett a székére.


"Jól hallottam, Futakit mondott valaki?"
Lakatos István (idén) először a világot jelentő deszkákon. Tavaly még nyert volna, most viszont legfeljebb dobogós lehetne egy Futaki-hasonmásversenyen. Sőt, ha megszólal, az első ötvenben sincs. Szerencsére erre nem nyílt lehetősége, mert Tóni olyan hosszú kérdést tett fel neki, aminek a megválaszolása már programcsúszást jelentett volna, így némán távozott a színpadról.


Ilyen egy igazi Geek: autogramkérés farzsebre Bayer Antaltól.

Lanczinger Mátyás Alfabéta-díjával pózol a vakuk kereszttüzében.
Itt még nem olvasta a fesztiválszpot értékelését a Kockafejen.

Az év antológiája a Pinkhell 6. száma!
A lap művészeti vezetője sietve távozik a Vigyorexszel telepermetezett színpadról.

Lakatos István két Alfabétát is átvehetett.
Hogy ne váljék unalmassá, a díjátadót egy kis ugróiskolával dobja fel a zsűri.

Dr. Gáspár végre kimondja: valami bűzlik Futaki körül.
A hangulat feloldódik, mindenki fesztelen lesz. Egyedül Farkas Lajos sörözget változatlan hangulatban. Neki ez nem újdonság: hetek óta együtt dolgozik Attilával.

Utolsó vacsora ökumenikus Jézussal.
Fesztivál afterparty a Roham kocsmában. Fritz Zoli magától értetődő természetességgel oszt áldást, miután két napig kísérgette Budapesten India Walt Disney-jét.

Pran Kumar Magyarországon

Úgy hozta az élet, hogy a 6. Képregényfesztivál egyik díszvendége Pran Kumar Sharma volt. Eredetileg nem a rendezvényre jött volna, hanem május elején, de ahogy megtudta, lesz a fesztivál, összekötötték a szervezők a kellemest a hasznossal, és díszvendéggé avanzsálódott. Mivel vonzódom India kultúrája iránt, ezért elvállaltam, hogy megmutatom neki a város egy részét (akkor még nem tudtam, mire vállalkozom :-)). No de menjünk sorjában.
Egy életrajzi, riportos cikk helyett inkább kis laza beszámolót írnék, személyes impressziókkal.
Pénteken kora délután találkoztunk a hotelban, Bayer Tóni egy kicsivel megelőzött, Ő már Pran szobájában beszélgetett. 18 óra repülőút volt mögötte, ezért szeretett volna még egy kicsit aludni, mielőtt a városba megyünk (ne feledjük, 72 éves bácsikáról beszélünk).
Gyors teendők átszervezésével visszamentem érte kicsit később, és akkor szembesültem, bizony egyedül kell vele eltöltenem a hátralevő napot. Helyzetfelismeréssel arra jutottam, hogy ha már ennyi idős, akkor kifárasztom sétával, és akkor majd hamar aludni akar, ez be is jött. Van tapasztalatom indiai idős bácsikákkal, és ismertem is az akcentusukat, kicsit azt éreztem, mintha egy régi rokon nagybácsit kísérgetnék. Viccesen öltözködött, szürke öltöny, nyakkendő, fehér Rebook cipő, ami minden fényképen erősen fényvisszaver :-D


Az első utunk a kiállítására vezetett, ami a Kossuth klubban volt. Nem tudom, hányan láthatták a kiállítását, nem tudom, mennyire számít reprezentatív helynek, de a koncertterem-előtér-mellékhelyiség-előtér-kantin nem a legvonzóbb hely a málladozó falával kiállításnak. Fotózkodtunk, elmeséltem neki, ez milyen prominens hely, és azért nincs senki a hodályban, mert itt igen nagy éjszakai élet folyik, jazz klub, meg minden.
Városnézés lett beígérve neki, átvillamosoztunk a Kálvinról a Deákra, megnéztük hol lesz az előadás, tetszett neki a központ, egy csomó épület előtt fotózkodott, és mindig ugyanazzal a mosollyal, hihetetlen, szerintem ezt az indiaiaknak tanítják ...


A Deákról felbuszoztunk a várba a 16-os busszal. Aki járt már a Dísz téren tudja, hogy ott van rögtön egy bazár, ahova egy lendülettel be is vette magát. Elkezdett alkudni egy prémes műbőr sapkára, de aztán miután már nekem kezdett kellemetlen lenni, nem kellett neki 15 ezerért. Nos, hát ez nem India, drágább is, meg nem szoktunk alkudozni, főleg nem a várban. Elég változó idő volt, fél óránként ömlött az eső, majd ragyogott a nap. Egy esős pillanatban beültünk egy koppasztó kávézóba beszélgetni. Az akcentusa mellett kellemetlen volt, hogy nehéz volt eldönteni, az akcentus miatt, vagy az általam választékosként számon tartott ismeretlen szó miatt nem értem, amit mond. Azt a taktikát választottam, hogy még mindig kevésbé kellemetlen, ha én mesélek, így nem kell égni, hogy folyamatosan visszakérdezek. Hamarosan rájöttem, hogy nagyot is hall ráadásnak, így elég intuitív módon kommunikáltunk, nagyjából igyekeztem kitalálni mire gondolhat. Szavajárása volt, hogy "I see", de inkább ez amolyan aha, jóva' szerűség volt nála. Amikor nem értettem negyedszerre sem, hogy mit magyaráz (láthatóan kevés információértékkel rendelkező szövegkörnyezetben), akkor alkalmaztam a gimiben a beugrós angoltanárnál alkalmazott technikát: OK. Ezzel le volt rendezve minden :-).
A várban fotózkodtunk a turulnál, a panorámánál, Halászbástya, Mátyás-templom, majd vissza a belvárosba.

Pran megosztotta velem életvitel tanácsait, sok mozgás, mindennap hívjam fel szüleim, meg, ami menet közben eszébe jutott. Tetszett neki a magyar zászló, mert ugyanolyan színei vannak, mint az indiainak, Buddha-Pest szójáték is elcsattant, no meg Attila a rettenetes ős-celebünk. A taktika bevált, a séta és a repülés együtt már eléggé elpillesztette, hazakísértem.
Szombaton a Gödörbe érkezvén szembesültem, hogy a szervezők úgy képzelték, én vagyok a szerencsés, aki az aznapot is vele töltheti, így a rajziskolázás, képregényfesztiválon való barátokkal beszélgetés ugrott......
Beszélgettünk minden féléről, kaptam egy eredeti, karikatúrával, és csirkével ellátott Chacha Chaudhary képregényt.

Ez a kis füzet szerzői kiadás, 10 nyelven, több mint 100 ezer példányban jelenik meg rendszeresen!!! Na jó, India nagy ország. Ami ennél is lenyűgözőbb számomra, hogy animációs sorozatot is készítettek belőle, nem is kevés, 30 perces részeket, és kapaszkodjatok meg, 600 rész készült el eddig!!! WHOOOAA :-D Mondjuk elég gyenge flash animációféleség, de hát kérem, ez Bollywood! De van a figurájából stand up is, meg minden, ami elképzelhető, itt valami indiai esztrádműsorban "Superman"-nel parolázik a figurája.
A színhelyre érkezve Halmos Ádámék a tombolával kicsit megváratták vendégünket, addig igyekeztem kitalálni, mit szeretne.

Akart egy nagy fehér táblát, ahol rajzolhat, de ez nem volt, és az is kicsit a fesztivál iránti fanyalgás, hogy egyáltalán nem lehetett látni kivetítve sem a munkáit, ami kellemetlen, mert őt az indiai Walt Disneyként tartják számon. Aki nem ismeri a munkáit (aki feltette a kiállítást, meg Tónin és rajtam kívül nem is hiszem, hogy látták mások, illetve, akik rákerestek a fesztivál előtt a neten), annak az előadás lehet, hogy érdektelenné is vált. A szervezés kissé laza szerkezete miatt valahonnan a színpadra lökték az amúgy civil vendégként jelen levő Zoli79-et, aki azt se tudta, ki ez az ember, és mit kezdjen vele.

Mivel nem készült rá, improvizatíve igyekezett megoldani a helyzetet. Én nem is mertem odanézni, igyekeztem kicsit lazítani, kipihenni a sokkot, pár emberrel tudtam zavartan beszélgetni, mert közben figyeltem, mikor lesz vége a happeningnek.

Voltak mókás kis Pran féle akcentusos szóviccek, amik nem igazán durrogtak, nyilván mert váratlanul jöttek Zoli79 amerikai szlenghez szokott fülének, ezeket pont hallottam, de nem cikin, hanem inkább aranyosan jöttek, csapódtak le.
Menet közben Sápi Marci húgát, Esztert maga az indiai félistenek teremtették a Gödörben pont oda, ugyanis zseniálisan beszél angolul, és pont most ért haza fél éves indiai túrájáról, úgyhogy csinos kísérővel bővült a városnéző csapat. Kiprovokálódott, hogy együtt menjünk ebédelni (huhh megmenekültem), és csatlakoztunk a többi külföldi vendéghez, akik ebédeltek. Cserkuti mesterrel az öreg kicsit vitatkozott az aktuálpolitikáról, majd szerencsénkre Pran ismét elfáradt, és sziesztázni vágyott, hazakísértük (a szállodába).
Úgy volt, hogy a képregényiskola zsűrizés után még elviszem nézelődni Prant a Duna partra, Váci utcába, de leszakadt az ég, így aztán az eső miatt a programot lefújtuk. Vasárnap reggel 8-kor repült Prágába, ott is valamilyen képregényes megmozdulásra.
Remélem, jól érezte magát, és ha nem is ebben a testében, de még ellátogat hazánkba.

2010. május 24.

"Gondolom, ismertek"


A Pesti est fotókkal gazdagon illusztrált, amúgy meglehetősen érdektelen kétoldalas interjút közöl legfrissebb számában Futaki Attilával. Akinek kimaradt, a képek miatt feltétlen klikkeljen az Est.hu-ra!
(A poszt címében szereplő idézet nem itt, hanem a képregényfesztivál "afterparty"-ján hangzott el.)

BUBORÉKHÁMOZÓ KÜLÖNSZÁM: DARGAY ATTILA

Kiss Feri 2009-es szegedi képregényfesztiválos előadása, és az ott, a helyszínen kiállított eredeti képregények szép tisztelgés volt a sokunk által tisztelt Dargay Attila életműve előtt. Sajnos, amikor találkoztam a képregény és rajzfilmes Legendával, már nem tudtunk beszélgetni, a betegsége miatt. Megörültem a felkérésnek a Buborékhámozó különszámának (Dargay Attila monográfia) borítórajzolására, mert ezúttal is tiszteletem fejezhettem ki a Mester iránt.
A kiadványnak a 6. Képregényfesztiválon történt premierje után közzétenném az eredetileg színes borítót, amit átalakítottam plakátnak.
A tekergő filmszalagot kivéve minden vektorosan újra van rajzolva, tehát semmi bescanelt, vagy netről odaollózott, trace-elt képi elemről nem beszélünk. Ha kell valakinek vektoros Vuk, vagy Kajla, szóljatok, a jogdíjat tessék csengetni a megfelelő kasszában ( nem nálam :-).
A képen természetesen elrejtettem egy sárga csirkét is, ami persze nem Dargay, de jár ...

2010. május 21.

Szín City

Kemenes Tamás újabb képregényes témájú cikke a NOL-on. Ezúttal a színezés munkafázisáról "beszélget" Gáspár Tamással.

2010. május 20.

Kerekesszánkó

Kedves Kerekesszánkó Érdeklődők!

Örömmel tudatom, hogy elvont jellegű, szürreális elemeket tartalmazó, gördeszkás képregényem végre elérhető az alábbi linken:


Töltsétek le és kérlek, ajánljátok másoknak is baráti öleléssel. Azért az energiáért, amit belefektettem, csak annyit kérek cserébe, hogy lehetőleg minél több emberhez eljusson! Ne próbáljátok úgy olvasni mint egy hagyományos képregényt, hanem a bennetek keltett érzéseket fűzzétek össze történetté. Köszönök minden családi és baráti támogatást, valamint szakmai segítséget is! Kellemes elmélyülést benne!

Attila

2010. május 17.

6. Magyar Képregény Fesztivál


A magyar képregény ünnepe, az év legnagyobb képregényes eseménye immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Képregény Szövetség szervezésében. A Fesztiválon a képregénykiadók, képregényboltok és független képregényalkotók által állított standokon bemutatásra kerülnek a legújabb magyar és külföldi képregényes újdonságok, mangák és animék. A számtalan újdonság és a jó hangulat mellett egész napos változatos szakmai-, szórakoztató-, interaktív- és gyermekprogramokkal várja látogatóit a rendezvény délelőtt 10-től este 18-ig.
 A fesztivál rangját négy külföldi díszvendég és az Alfabéta-díj átadója emeli, amelyen a tavalyi év legjobb magyar képregényeinek alkotóit jutalmazza a rangos szakmai zsűri. A jeles külföldi vendégek miatt a szervezők a tavalyi 2000 látogatónál jóval többet várnak idén a Gödör Klubba.

Külföldi díszvendégek:


Igor Kordej horvát rajzoló, Amerikában X-Men, Cable, Tarzan, Star Wars, Soldier X, Star Trek, Black Widow és más sorozatok grafikusa, az Unknown Soldier címlaptervezője, Franciaországban a L’Histoire Secrète, a La Saga de Vam és más sorozatok rajzolója.

Darko Macan horvát író és rajzoló, azon ritka nem angolszász alkotók egyike, akit forgatókönyvíróként is alkalmazott a Marvel Comics és a Dark Horse Comics.

Aleksandar Zograf szerb alkotó, akinek már a második kötete jelenik meg magyarul. Zograf visszatérő vendég hazánkban, több képregényes rendezvényen is részt vett, valamint a Titanic Filmfesztivál plakátját is ő rajzolta 2007-ben.

Pran Kumar indiai illusztrátor és képregényalkotó, hazája legismertebb képregényszerzője, akit “az indiai Walt Disney” néven tisztelnek. Pran kelet-európai körútja részeként látogat el a fesztiválra.

Részletes programok a színpadon:

10:15: Fesztiválmegnyitó - ünnepélyes megnyitó, a programok ismertetése
10:30: Tombola, nyerj képregényt! A Képes Kiadó, a Nero Blanco Comix és Képregény.hu újdonságainak és kínálatának bemutatója
10:45: A képregény jövője, a jövő képregénye - Gajdos Barna (Dimag.hu) előadása a digitális, interaktív képregényről
11:15: Alfabéta-díjátadó - a 2009-es év legjobb magyar képregényeit jutalmazó díj ünnepélyes átadása, a díjazottak bemutatása, a zsűri értékelése
12:00: Tombola, nyerj képregényt! A Titkos Fiók, a Vad Virágok Könyvműhely és a Nyitott Könyvműhely újdonságainak bemutatója
12:30: India képregényes világa - A fesztivál külföldi díszvendége, Pran Kumar Sharma indiai képregényalkotó előadása, majd rövid beszélgetés
13:30: Tombola, nyerj képregényt! A Kingpin és a MangaFan újdonságainak, kínálatának bemutatója
13:45: Magyar Képregény Szövetség: Légy aktív tagja! Támogasd a magyar képregényt! - toborzó előadás a Szövetség megújulásáról, az induló képregényoktató kurzusról
14:30: A magyar képregény sikerei és esélyei külföldön – Kopeczky Csabával, Futaki Attilával, Gáspár Tamással és Tondora Judittal beszélget Bayer Antal, az MKSZ elnökségi tagja.
15.15: Tombola, nyerj képregényt! A Fumax, a Pesti Könyv és a Roham újdonságainak, kínálatának bemutatója
15.30: Nyitott Könyvműhely bemutatja Aleksandar Zograf második magyar kötetét, Az elhasznált világ-ot.
15.50: Ex-jugoszláv képregények - A fesztivál külföldi díszvendégei, a horvát Darko Macan és Igor Kordej, valamint a szerb Aleksandar Zograf a volt Jugoszlávia képregénykultúrájáról és nemzetközi karrierjük alakulásáról beszélgetnek Halmos Ádámmal, az MKSZ elnökével.
16.30: Tombola, nyerj képregényt! MKSZ-tag képregényalkotók újdonságainak bemutatója
17.00: A képregényműhelyben készült munkák értékelése

Egész nap várjuk a családokat színes gyermekprogramokkal a Csodaceruza standjánál
A Fesztivál mozitermében egész nap animéket és rajzfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők
Valamint több konzol és táncszőnyeg várja a látogatókat.

2010. május 22.
Gödör Klub
Budapest, V. ker. Erzsébet tér


(további részletek a képregény.info-n)

2010. május 14.

6. Magyar Képregény Fesztivál spot

A 2010-es fesztivál spot. Elkövető: Lanczinger Mátyás, Lakatos István némileg módosított karaktereinek felhasználásával.
Katt a képre a megtekintéshez.

Golden Age Comic Book Stories

Igazi kincsesbánya ez a blog. Rengeteg képregényoldal, borító, illusztráció, festmény, nem csak a képregény aranykorából. Alex Raymondtól Michael W. Kalután és Frank Frazettán át N.C. Wyethig és Gustave Doréig megannyi nagyságtól látható itt mindenféle.

2010. május 12.

Mesél a bánki erdő

2010. május 10.

Nyugodjon Békében Frank Frazetta

(1928. február 9. – 2010. május 10.)

2010. május 7.

Illusztrátor pajtások

2010. május 1.

„...jelenetek Alsó-Bajorországból"

Mostanában keresett meg egy ügynökség – látva a Múlt-korban megjelent „másnapos" körképet –, hogy rajzoljak joviális, pirospozsgás sramlizenészt egy echte bajor étterem számára. Gáspár Tamás kolléga ezúttal is a segítségemre sietett, így legalább a színezés virtuozitásához nem férhet kétség.
Alant a korábbi, kihúzott verzió, még (szőrmentén) télapóba oltva. De fiatalításra, azaz némi szakállritkításra volt szükség.

Nem mellesleg, ha már „bajorkodunk": a Nemzeti új darabja mellett ajánlom figyelmetekbe az egyik kedvencemet, a szlovén Laibach feldolgozását az Opus Dei albumukról: